ENDODONTIA - Dianet - Cabinet Stomatologic in Bacau, Dr Dascălu Dumitrița Mihaela

Go to content

Main menu:

ENDODONTIA

Servicii Oferite

Endodontia este ramura stomatologiei care se ocupa cu tratamentul infectiilor pulpei dentare si a complicatiilor acestora. Cu alte cuvinte, endodontia se ocupa cu tratamentul cariei complicate, cand bacteriile prezente au infectat pulpa dentara.

Ce este tratamentul de canal sau radacină?


Popular, endodontie se mai numeste si canal. Tratamentul consta în îndepartarea tesutului moale (pulpa), care este în interiorul (canalul) dintelui si poate fi în viată, sanatos, inflamate, infectate sau necrotic (mort).

După îndepartarea tesutului, medicul dentist sterilizeaza canalul umplandu-l cu completarea materialului specific.

De ce este important de a efectua o endodontie ?

Tratarea canalului dintelui ranit este importanta pentru:
Evitarea nevoii de extracție dentara.
Prevenirea infectiilor care pot fi foarte periculoase.

Care sunt procedurile pentru a trata un canal dentar?

Tratamentul de canal se face în mai multe etape, efectuate în mai multe vizite la dentist, în funcție de caz.

În primul rand, o deschidere se face în partea din spate a unui dinte frontal sau coroana unui dinte posterior, molar sau premolar.

Apoi, pulpa infectat este eliminata (pulpectomia). Canalele camerei pulpare și radacină sunt curatate, marite și  în curs de pregătire pentru finalizarea acestuia. O umplere temporara este pusa în deschiderea coroanei pentru a proteja dintele între vizitele la dentist.

Pentru a termina tratamentul, umplutura temporara este îndepartata si camera pulpara si canalele sunt umplute permanent. Un material în formă de con (flexibil) este introdus în fiecare dintre canale si, în general, sigilate în pozitie cu un ciment corespunzator. O coroana este de obicei plasat pe dinte pentru a restabili forma si dau un aspect natural. Daca dintele este foarte rupt ar putea fi necesara  punerea unui ac cimentat în canal înainte de a face coroana.

Ce se întâmplă dacă fac tratamentul de canal?

Lipsa de tratament endodontic poate duce la o infectie a tesuturilor din rădăcină si din jur, si poate duce la consecinte grave de sanatate, inclusiv:

Durere severa
Umflatura
Febra
Bacteriemie (bacterii in sange)
Distanta Infectii (articulatii, febra reumatică, etc.)
Extractie de dinti

 
 
Back to content | Back to main menu